BİLİMSEL ARAŞTIRMA BASAMAKLARI
- UZM. HAMZA ŞENTÜRK
- 29 Ara 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Kas 2023

1) Görüldüğü üzere öncelikle amaç oluşturmak gerekmektedir. Amaç oluşturulurken literatürden, toplumsal problemlerden, başka çalışmaların önerilerinden veya kendinizin hali hazırdaki ilgi alanlarınızdan oluşturabilirsiniz.
2) Amaç oluşturduktan sonra araştırma soruları oluşturulup mevcut literatür taranır. Öncelikle literatür taranırken ne bulunmak istendiğine karar verilir. Bu şekilde problem alanı daraltılmış olur ve ihtiyaca yönelik taramalar gerçekleştirilebilir.
3) Araştırmanın amacı veya denenceler ifade edilir. Bu şekilde amaç geliştirilebilir ve araştırmanın neden yapıldığı burada anlatılır. Konu genel bir özetlenebilir.
4) Araştırmanın nasıl bir yöntemde ilerleyeceği yani verilerin nasıl ve kimlerden, ne zaman toplanacağı sorularına yanıt arandığı yer olarak isimlendirilebilir.
5) Verilerin toplanması araştırmanızda kullanılacak veriler etik kurallar çerçevesinde planlanması tercih edilen ve uygun bir şekilde toplanmalıdır.
6) Verilerin analizi kısmında ise bu aşamaya kadar toplanmış verilerin araştırma amacına uygun olarak istatistiksel yöntemlerle analiz edilip anlaşılır bir şekilde (görsel öğelerden faydalanması tercih edilir) açıklandığı bölümdür. Burada önemli kısım yorum yapılmalı mı yoksa yapılmamalı mı ? akla gelebilir. Bunun için bir sonraki bölümü beklemekte fayda vardır.
7) Elde edilen bilgiler, sonuç ve tartışma kısmında bireysellikten uzak olacak bir şekilde literatürce desteklenerek yapılmalıdır. Burada çok kesin yargılardan uzak durmak gerekebilir. Bazen araştırmacılar tarafından elde edilen sonuç literatürce desteklenmiyorsa sunulmasının bir gereği olmadığı yönündedir. Bu düşüncenin aksine çalışmanızda çıkan sonuçları literatürünü vererek uyuşmadığını dile getirebilirsiniz. Örneğin Alanyazında akademik başarı kadınlarda daha yüksek olduğu yönünde sizin çalışmanızda erkekler kadınlardan başarılı çıktı bu bulguyu vermemek yerine literatürde kadınların başarılı olduğu yönünde bilgi mevcut olmakla birlikte bu çalışmada erkekler başarılır diyerek literatüre katkıda bulunabilirsiniz.
8) Rapor yazımı kısmında ise araştırmanın nerelerde sunulacağı önem taşımaktadır. Mesela kurum, kuruluş, dergi gibi yerlere uygun olarak anlaşılır şekilde yazılması araştırma sürecindeki titizlik kadar bu bölümde de gerekmektedir. Çünkü birçok araştırmacı bu bölümü hafife alarak çok fazla önem göstermemekte. Ama unutulan bir şey de insanların çoğu somut çıktılara bakmaktadır. Sonuç olarak sizin ortaya koyduğunuz ürün veya çıktı yaşamış olduğunuz zorlukları, problemleri unutturarak iyi ki yapmışım dedirtmesi gerekmektedir :)
Bu uzun ve bir o kadar da yorucu yolculukta enerjinizin, sağlığınızın hep iyi kalması dileğiyle.
Size en zor gelen basamak hangisidir ?
Literatür Taraması
Veri Analizi
Tartışma
Sonuç ve Öneriler
Yorumlarınız ile bu içeriğin gelişmesini ve okuyuculara daha fazla katkıda bulunmasını sağlayabilirsiniz. İçeriği beğendiyseniz paylaşarak daha çok kişinin bilgilenmesine destek olabilirsiniz.
Comentarios